Tuesday 16 October 2012

Cum sa mori?

Cu otrava. La sigur.

Daca tot nu poti sa iti faci rost de un cancer din acela terminal, macar trage cu ochiul la urmatoarea lista, si cumpara niste plante de apartament. Just in case. Sa le ai la indemana. Nu mai ai pe urma nevoie nici de Furadan, nici de saritul de pe bloc, nici de taiatul venelor sau de tren. Simplu si curat. Si sa stii ca le ai acolo, pentru orice eventualitate e super. daca nu mai poti sa duci, mesteci niste iarba si gata.


10. Cucuta (conium maculatum)

S-ar putea să fi auzit de ea, întrucât este folosită şi ca plantă medicinală. Ea era folosită des în Grecia Antică ca metodă de execuţie, iar victima sa cea mai faimoasă este filosoful Socrate, care a suferit efectele puternicei toxine coniina.

Ingerarea unor cantităţi mici de coniină (6-8 frunze sau doze mai mici de seminţe sau rădăcini) duce la deces, provocând paralizie musculară. Atunci când este folosită ca plantă medicinală - pentru rigiditatea musculară sau astm, printre altele - trebuie culeasă şi manevrată cu atenţie, întrucât neuscată este foarte toxică.



9. Leandrul (nerium oleander)

Această plantă este printre cele mai periculoase din lume, totuşi ea este printre cele mai folosite la decorarea grădinilor şi parcurilor, în zonele mediteraneene şi mai recent, şi la noi în ţară. Are flori superbe şi miroase extrem de plăcut, însă este extrem de toxică - frunzele, florile şi fructele conţin toate substanţele chimice denumite glicozide cardiace. Chiar şi o cantitate mică poate duce la moarte, prin provocarea stopului cardiac. Aşa că dacă aveţi copii mici sau animale în casă, evitaţi să vă cumpăraţi leandru.



8. Omagul (aconitum napellus)

Proprietăţiile otrăvitoare ale speciei sunt cunoscute de secole întregi. În războaie, vârfurile săgeţilor erau îmbibate cu otrava omagului. La oameni, ingerarea accidentală poată fi fatală. Planta conţine neurotoxine şi cardiotoxine, care duc, în doar jumătate de oră, la deces.



7. Ageratina altissima

Consumată de bovine, carnea şi laptele sunt contaminate, cauzând otrăvirea prin tremetol sau aşa numita boală a laptelui. Este, de asemenea, otrăvitoare pentru cai, capre şi oi, semnele de otrăvire la animale incluzând depresie şi letargie, secreţii nazale, salivaţie excesivă, postura corpului arcuită şi respiraţie rapidă sau dificilă. La oameni, poate duce la tremurături, vărsături, probleme intestinale grave şi chiar moarte.



6. Trompeta îngerului (brugmansia)

Numele provine de la florile sale superbe, mari, sub forma unor trompete. Din păcate, aceste trompete cântă sosirea în viaţa de apoi, dacă ingeraţi planta. Toate componentele ei conţin alcaloizi scopolamini tropani şi atropină, în cantităţi fatale.



5. Dieffenbachia
Ingerarea şi unei mici bucăţi din plantă cauzează instantaneu în gură o durere intensă. Toate părţile plantei  sunt otrăvitoare, provocând senzatia de ardere intensă, iritaţie şi imobilitatea limbii, gurii şi gâtului. Inflamarea poate fi suficient de gravă pentru a bloca respiraţia, provocând decesul.



4. Ochiul crabului (abrus precatorius)

Planta provine din Indonezia, unde seminţele sunt folosite adesea ca mărgele şi ca instrumente de percuţie. Seminţele sale sunt, însă, foarte otrăvitoare din cauza toxinei abrin, apropiată de cea prezentă în ricin. Abrinul dintr-o singură sămânţă mică este fatal pentru oameni.



3. Hippomane mancinella ( "micul măr al morţii", "merişoare verzi")

Copacului Hippomane mancinella nu îi place să fie deranjat. Dacă atingi copacul, seva sa albă îţi va provoca o reacţie alergică violentă pe piele. Daca stai sub copac în timpul unei ploi, apa care se scurge de pe el îţi va arde pielea. Consumul fructelor, care seamănă cu merele, cauzează moartea, iar lemnul nu este bun de pus pe foc, întrucât fumul produs este şi el foarte toxic.



2. Cerbera odollam ( "Copacul sinuciderilor")

Această specie de copac face parte din aceeaşi familie cu leandrul şi este şi mai toxic pentru oameni. Seminţele sale conţin o toxină denumit cerberin, care cauzează bătăi neregulate ale inimii şi apoi moartea. Planta este considerată de mulţi "arma letală perfectă". Ea creşte, în general, în India şi în alte ţări din Asia de Sud. O singură sămânţă este atât de otrăvitoare, încât poate ucide şi animalele mari, precum bivolii.



1. Ricinul (Ricinus communis)
Ricinul este des folosit în medicină - cunoaştem cu toţii uleiul de ricin - dar şi în amenajarea grădinilor şi caselor din întreaga lume, deşi este cea mai otrăvitoare plante de pe Pământ - recordul său este chiar înscris în Guinness Book of World Records.

Seminţele sale conţin toxina denumită ricin, iar doza letală ar fi între 4-8 seminţe. Ingerarea lor duce la senzaţii de arsură în gură şi în gât, dureri abdominale intense, diaree cu sânge, iar în 3-5 zile duce la moarte, dacă intoxicaţia nu este tratată.


CONTINUARE:


Irisul: Cunoscut si sub denumirea populara de “stanjenel”, irisul este o planta fragila si eleganta care se dezvolta in diverse conditii. Irisul este toxic atat in stare verde, cat si uscat, alcaloidul nefiind identificat.
Narcisele: Sunt plante erbacee cu flori albe sau galbene. Cea mai frecventa forma de otravire o reprezinta faptul ca, de multe ori, bulbul narcisei este confundat cu ceapa sau cu usturoiul.
CucutaPlanta ierboasa care creste in toate regiunile tarii noastre. Aceasta trebuie culeasa cu mare atentie intrucat este extrem de otravitoare. La randul ei, cucuta poate fi confundata cu alte plante: frunzele se aseamana cu patrunjelul, iar fructele ei cu cele de anason.
Matraguna: Cunoscuta si sub denumirea de “floarea-codrului” sau “iarba-lupului”, matraguna este una dintre cele mai otravitoare plante care exista pe pamant. Copiii se pot otravi accidental confundand fructele acestei plante cu ciresele negre (5-6 fructe consumate pot fi fatale pentru un adult).
Brandusa de toamna: Intalnita in special in zonele de deal si de munte, planta este toxica atat in stare verde, cat si uscata. Desi poate fi folosita in diverse afectiuni, pentru utilizarea ei este necesara recomandarea medicului. La om, doza mortala presupune ingerarea a 5 grame de seminte.
Salcamul galben: Este un arbust cultivat mai mult in scop ornamental. Aceasta specie rezista foarte bine la ger, la seceta si chiar la fum. Planta este atat de toxica incat 100 de grame de seminte pot omori un cal.
Iasomia: Este o alta planta decorativa care emana un parfum intens si deosebit de placut. Datorita acestui fapt, planta este utilizata foarte mult la fabricarea parfumurilor si chiar la parfumarea lichiorurilor (iasomia spaniola). Cu toate acestea, semintele de iasomie sunt otravitoare.
Ricinul: Planta cultivata atat in vederea prepararii uleiului de ricin, cat si in scop ornamental. Din cauza substantei numite “ricina”, planta este atat de toxica incat o singura samanta poate fi letala pentru om.

Dragutii de straini s-au chinuit sa compileze o intreaga lista de metode de sinucidere. Merita o privire.

1 comment: